Детска кухня МАКАРОН

Вие сте тук: Начало / ЗА ДЕТЕТО / Въпроси и отговори
Въпроси и отговори
В тази страница публикувахме най-често задаваните въпроси от Вас-нашите клиенти, като се надяваме да Ви бъдем полезни в намирането на правилните отговори.

Ето и някои от тях:

Как се раздава храната? Трябва ли да си носим стъклени бурканчета?

В Детска кухня МАКАРОН готовата храна се слага САМО в сертифицирани опаковки за еднократна употреба с етикет на ястието, дата и ТД номер. Така не се налага да носите съдове от вкъщи, да ги стелиризирате и да гадаете в коя кутиика какво има.

Използваме кутиики утвърдени по Наредба № 23 ...., като сме сигурни, че изолираме и най-малката опасност от замърсяване на храната.

Кога да преминем от пасирана на не пасирана храна?

от 7 до 12 месеца детето преминава от адаптирани млека и пюрета през фини млечно-кашави храни към по-груби, по-трудносмилаеми, по-разнообразни храни за възрастни. 

не са развили дъвкателния си апарат, храносмилателната им система, обмяната на веществата са в ранния си етап на развитие-децата трябва да консумират пасирано-кашави храни, размер на частиците около 3мм.

 

Поради неразвития дъвкателен апарат и факта, че в този период обикновенно детето има  само 8 зъба резци храната за деца от 12-18 месеца трябва да бъде в подходяща консистенция/ да не е твърда и суха, а по-мека и полукашавя, да не изисква много дъвчене/, но в същото време не бива да бъде пасирана, т.нар. "преходно хранене". Месото обезателно трябва да бъде смляно. Ако детето продължава и след първата година да се храни с пасирано-кашави храни, по-късно то много трудно привиква да дъвче и да приема по-грубата обща храна на възрастните. Твърдите плодове и зеленчуци задължително трябва да са почистени от костилките и семките, обелени и настъргани.

Какви са рисковете от неправилно хранене на детето?

Значението на пълноценното хранене за здравето и нормалното развитие на детето е добре известно. Неправилното хранене води до изоставане във физическото развитие и намаление на имунитета. От друга страна, бе установено,че системното прехранване от най-ранна възраст също може да има неблагоприятни последици за бъдещото развитие и здравето на индивида в по-късна възраст. Редица изследвания показват, че прехранването и затлъстяването от най-ранна възраст водят до адаптивни промени в обменните процеси със склонност към затлъстяване в по-късна възраст

Как да се справим със 'злоядо' дете?

Най-добрият и лесен начин да накарате детето си да яде е в приятна и спокойна обстановка по време на игра. Тогава децата са спокойни и податливи на убеждения. Така с лекота можете да го накарате да се храни и играе едновременно.